Home / Spelregels

Spelregels

Nevobo | Spelregels

Er wordt gespeeld volgens de officiële NeVoBo spelregels, behoudens onderstaande aanpassingen beschreven in het wedstrijdreglement:

1.6.1.
We spelen zonder libero. Behalve de teams die uitkomen in de Topklasse en in de beker voor herenteams, daar is spelen met een libero wel toegestaan.

1.6.2.
Bij een afwijkende speelzaal (bv kleinere afmetingen of geen plaats voor antennes, bron NeVoBo spelregels) dient vooraf toestemming te worden gevraagd aan het RECVOL-bestuur om in deze zaal te mogen spelen. Dispensatie en registratie hiervan wordt bijgehouden op www.recvol.nl.

1.6.3.
Bij voorkeur dienen de teams met uniforme shirts te spelen, rugnummers zijn niet vereist.

 

Verduidelijking van enkele Nevobo regels:

1/ Schermen; hiervoor zijn bijgevoegde plaatjes gemaakt waarop dat uitgelegd word. In feite simpel, geef de tegenstander zicht op de serveerder (geen handen omhooghouden  aan het net of op een kluitje gaan staan voor de serveerder. Schermen bewust of onbewust de balbaan blokkeren

2/ Per vereniging lijkt er een eigen interpretatie van de “bal met de voet regel” terwijl het simpel is: De bal mag met de voet geraakt worden. elk lichaamsdeel feitelijk. Nu wordt soms schoppen afgefloten en is er soms gemopper als de bal met de voet gespeeld word. (de bal lomp onder het net doorschoppen of gooien is een andere discussie en heeft niks met regels maar met sportief gedrag te maken)

3/ Uitzonderingen op 1x raken van de bal per actie. Bij de 1e pass en blokkeren mag de bal achtereenvolgens verschillende delen van het lichaam raken, mits deze contacten gedurende één actie plaatsvinden. Dus van je armen via je hoofd telt als 1x raken.

Op de Nevobo site maak je in begrijpelijke taal kennis met alle spelregels. Ook kun je door middel van oefentoetsen je kennis testen en je eigen spelregelbewijs halen (Hiervoor moet je wel een account aanmaken), zodat je zelf ook wedstrijden in de lagere klassen kunt fluiten. Een ideaal middel om oude en nieuwe (jeugd)leden op een leuke, interactieve manier met de belangrijkste spelregels kennis te laten maken!